Se Veled

Hogyan váljunk? – gyakrolati útmutató 2015. sorozat

valas 1Eldöntötted, hogy válni akarsz. Ideális esetben hosszú gyötrődés előzte meg, és megfontolt döntést hoztál. Jogi szempontból nekem csak az a fontos, hogy objektívan el tudd mondani az indokaidat. Ha van közös gyermek, az ő felnevelése egy életre összeköt Titeket, így semmi olyan indok nem elfogadható, hogy „nem bírom elviselni, meg akarok tőle szabadulni…”. Ha viszont tényekkel – és nem érzelmi kirohanásokkal – el tudod mondani, hogy a válás miért lesz jó első sorban a gyerekeidnek, másod sorban pedig Neked, akkor a következő lépéseket kell végigcsinálnod, MÉG MIELŐTT BEJELENTENÉD A MÁSIK FÉLNEK A SZÁNDÉKODAT!!!

Tájékozódj: lehet ez könyv, az Internet vagy egy ügyvédi konzultáció, de mielőtt a másik féllel beszélnél, légy tisztában a jogaiddal és a kötelezettségeiddel, ne az első tárgyaláson derüljön ki, hogy Neked el kell költöznöd a lakásból, de a gyerekeidet nem viheted.

Ha valami olyat akarsz elérni – pl gyermekelhelyezés apánál – ami nem tartozik a bíróságok kulcsrakész megoldásai közé, akkor bizonyítékokat kell gyűjtened, ami sokszor 3-6 hónapot is igénybe vesz, pl. ha igazolni akarod, hogy jobb szülő vagy, nem lesz elég ha ezt csak a 4 fal látta, a rokonok, barátok meg elfogult tanúk. De ha azt akarod bizonyítni, hogy pl. a lakásba Te beletetted az örökségedet, ami külön vagyon, akkor az ezzel kapcsolatos dokumentumok összeszedését se fogja senki helyetted megcsinálni.

Nem elég, ha Te elég bizonyítékot gyűjtesz össze, biztosítsd, hogy a másik fél ne férjen hozzá a Te adataidhoz, pl. az ügyvédeddel folytatott levelezésedhez a másik fél ne férjen hozzá, a telefonod ne legyen lehallgatva, a lakásban ne legyen a szekrény tetején diktafon, kamera …stb. Soha nem mondj olyan a másik félnek, amit később a bíróságon nem szeretnél felvállalni, mert ha felveszi, felhasználhatja, bár a személyiségi jogot sérti.

A válás nem olcsó, legyen megtakarított pénzed,       pl. egy igazságügyi pszichológus szakértő vizsgált személyenként 50-60.000.-Ft, ha nem tudod megfizetni, esélyed nincs egy gyermek elhelyezési vitában. Előfordul, hogy az apa hónapokig nem fizet tartásdíjat, vagy el kell költöznöd otthonról a napi szintű ordítozások miatt, és albérletet kell fizetned évekig míg vége nincs egy vagyonjogi pernek.

A bankszámládhoz csak Te férj hozzá, vagy csináltass külön bankszámlát, és a közös vagyonnak minősülő magtakarítás fele legyen a Te rendelkezési jogod alatt. Ha a vagyontárgyak csak az egyik fél nevén vannak, és fennáll a veszély hogy a válási szándékod bejelentése után azonnal eladja őket, akkor legyen „csőre töltve” agy vagyonjogi kereset, amit azonnal be tudsz adni a bíróságra, ha baj van – mert egyébként mire találsz egy ügyvédet, és mire megcsinálja Neked, az kb 1-1,5 hónap.

Ha gazdasági társaságod van, beszélj a könyvelőddel. Ha a cég közös vagyonnak minősül – ehhez nem kell, hogy a másik fél formálisan tulaj legyen – akkor az életközösség megszakadásának napján fennálló cégértékkel számolsz majd el. Lehet, hogy az idei volt a céged legjobb éve, de sem a múltban sem a jövőben nem lesz ilyen jó… van az az összeg amiért megéri egy évet várni a válással.

Minden ügynek megvannak az egyedi sajátosságai, tehát gondold végig az életed minden aspektusát, azt is hogy a válást követően mit szeretnél elérni, és minden olyan ponton, ahol a Te akaratodat a jog nem támogatja, speciális lépésekre lehet szükséged, amit később már nem tudsz pótolni – pl ha soha nem foglalkoztál a gyerekeiddel a sok munkád miatt, de közös szülői felügyeletet szeretnél, akkor a válás bejelentése előtt gondoskodó, aktív apává kell válnod, akár állást kell váltanod, reggel neked kell oviba vinni őket, és délután veled legyenek a játszón, a hétvégi aktív, a gyermekek fejlődését támogató program meg kötelező.

Idő kell arra, hogy a joggyakorlat által fontosnak tartott dolgokon változtass és bizonyíthatóvá is tedd ezeket. Ha mindez a rendelkezésedre áll, utána kezdhetsz el egyáltalán beszélni a válásról.

Dr. Illés Blanka

ügyvéd

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kellie Wilson says:

    Szüksége van valódi hitel üzleti célokra, vagy fizetni az adósság kapcsolatot Mr Kellie Wilson most valódi hitelek e-mailben: Oceanicfinance113@gmail.com


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!