Se Veled

Nem én vagyok az apa – apaság vélelmének megdöntése

dnsA ma már számos helyen elérhető DNS apasági vizsgálatoknak köszönhetően, egyre több kétkedő apuka dönt úgy, utána jár a kétségeinek. Csak egy kis pálcikát kell a gyerek szájába gyömöszölni amikor Anya nem látja, és pár tízezer forintért, néhány napon belül kezében az eredmény. De mit tehet, ha nem ő az apa?

Mielőtt bárki felkapná a telefont, és megrendelné a mintavételi csomagot, én arra hívnám fel a figyelmet: a gyermek elsődleges érdeke egy biztonságot adó család, nem pedig a vérségi kapcsolat. Soka nem értenek velem egyet, tudom, de ezek az emberek még nem csináltak végig egy apaság megdöntése iránti pert. Annak ténye, hogy nem én vagyok a gyerek apja, tönkre fogja tenni minden érintett életét. Erre azonban csak az eljárás végén döbbennek rá, és akkor már általában késő. Szerintem még akkor sem menthető az apának ez a cselekedete, ha a felek éppen válnak. A gyereknek, akit addig nevelt pont ebben a nehéz időszakban lenne szüksége 100%-ig mindkét szülőjére. Nem véletlen, hogy az új családjogi törvény a mostoha szülőnek is számos jogot ad , mert a gyermeknek az számít, hogy ki olvasott neki este mesét, ki tanította meg focizni, és ki dobálta a medencében nyaranta.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy meglépi, és a vizsgálat eredménye negatív – vagyis nem ő az apa – a következő lehetőségei vannak:

Az apaság vélelmét fő szabályként a gyermek születésétől számított 1 éven belül lehet megtámadni egy bírósági eljárásban! Sokszor találkozom azzal, hogy a férfi hosszú éveken keresztül dilemmázik, megtegye, ne tegye? Aztán ha megromlik a gyermek anyjával a kapcsolat, csak akkor szánja rá magát. De akkor már általában késő.

Az apaság jogi keletkezésének négy módja van. Lehet valaki a gyerek apja, mert az anyával házassági kötelékben áll, mert teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tett, mert hozzájárul egy reprodukciós eljáráshoz, vagy bírósági határozat alapján. Az első két esetben, ha a DNS teszt igazolja a gyanút, az apaságot megszüntetik. Azonban az apaság vélelmének megtámadását a törvény az utóbbi két esetben kategorikusan megtiltja.

Az új Ptk. adta lehetőség, hogy a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot akkor is meg lehet támadni, ha tévedés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatása alatt tette valaki. De úgy tűnik most is tartja magát az a joggyakorlat, hogy ha valaki szívességből vállalta el az apaságot – pl. azért, mert a gyermek anyjával épp érzelmi kapcsolatban voltak a gyermek születésekor – akkor nem lehet csak ezen az alapon megtámadni.

Újdonság az is, hogy ha az apai elismerő nyilatkozatot a jogszabály megkerülése miatt tették – pl egy örökbefogadást úgy akartak megkönnyíteni, hogy a férj elismeri magáénak a gyereket így csak a feleségnek kell az örökbefogadási procedúrát végigcsinálni – akkor ez a nyilatkozat megtámadható de csak az ügyész és a gyámhatóság jogosult a per megindítására, és csak akkor ha az a gyermek érdekében is áll.

Visszatérve az 1 éves szabályra: erre a határidőre az elévülés szabályai érvényesek, vagyis ha valaki később szerez tudomást arról, hogy nem az övé a gyerek, akkor e tudomás szerzéstől – pl a DNS vizsgálat eredményétől – számítva van egy éve. Azonban a gyakorlat nagyon szigorú e kérdésben, én azt tapasztalom, hogy többségében nem fogadják el. Furcsa is, ha valaki a gyerek 5 éves korában csinál DNS vizsgálatot pont akkor amikor tartásdíj fizetésre kötelezték… Tehát kétséget kizáróan igazolni kell, hogy előtte még csak nem is sejtettük apaságunk megkérdőjelezhetőségét. Vagy olyan elháríthatatlan akadályba ütköztünk – pl súlyos betegség – ami miatt nem tudtuk érvényesíteni az igényünket.

Bárhogy is döntenek, a döntés előtt szerintem érdemes egy pszichológussal átbeszélni a dolgot, alaposan megfontolni, hogy a lehetséges eredmények után mi lesz? Mert lehet, hogy nem kell tartásdíjat fizetnünk olyan gyerek után, aki vér szerint nem a mi gyerekünk, de vajon együtt tudunk élni azzal, hogy egy gyerek apját – mert ő így fog ránk nézni élete végéig – elvettük?

 Dr. Illés Blanka

ügyvéd

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Reszet Elek says:

  Egy újabb mocskos férfigyűlölő! Ma már a tudomány lehetővé teszi, hogy az apa személy egyértelműen megállapításra kerüljön. Az apa vélelmezése egy az első polgári törvénykönyvekkel megjelenő ma már őskövületnek számító abszurdum. El kellene törölni és bevezetni a születés utáni automatikus és kötelező apasági tesztet. Ha valahol a férfiak jogai bármennyivel is kisebbnek, kevesebbnek számítanak a nőkénél vagy a gyerekekénél, akkor ott nincsen jogállamiság! Férfi egyenjogúságot!

 2. Iván Degecz says:

  “Furcsa is, ha valaki a gyerek 5 éves korában csinál DNS vizsgálatot pont akkor amikor tartásdíj fizetésre kötelezték…”

  Mármint mi ebben a furcsa??? Hogy elszakad a cérna, mikor az utolsó utáni bőrt is le akarják húzni a szerencsétlen faszról??

  Drága ügyvédnő, férfigyűlölésre mennyi az óradíja? Vagy ezt pro bono csinálja?

 3. Katalain Szovinszki says:

  Tisztelt Ügyvédnő T Törvényhozók !

  Sajnos az apasági megdöntésben hozó törvények nem illeszkednek a mindennapjainkban. Egyet értek azzal hogy a nő felelősség tudatában kell hogy legyen amikor a baba megszületik hogy ki az apa .ha mégis kételkedik benne kutya kötelessége tisztázni és nem más nyakába varrni. Én nő vagyok tehát mégis védeni szeretném a többségben lévő tiszteséges nők táborát de nem a csalókat.

  Történetem : Édesapám elhunyt. Édesanyámtól 15 éve elvált,azóta nem tartottam vele kapcsolatot. Édesanyámat én gondoztam de röviddel a válás után meghalt.A hagyatéki eljárás most van folyamatban.
  Apa házasságot kötött 78 éves korában egy 20 éves nővel akinek állítólag a meglévő 3 éves gyermeke az Apámtól van. Nevére vette és át anyakönyvezték Így mint örökös felkerült a listára listára Közben gondnokság alá került és szociális otthonban gondozták ott halt meg .Az ifjú asszonyka még szült három gyereket mind az elhunyt nevére került Hiába van az igazi apjától nyílatkozat hogy vállalja és az anya is beismeri nem hajlandó birósági uton rendezni mert igy az árvaellátástól el esik,és a törvény sem ad lehetőséget hogy kötelezze az anyát.Azóta is együt él a gyermekei apjával kapják az örökséget és az árvaellátást.Nekik már dolgozni sem kell mert nagyobb összeg lesz mint az én nyugdíjam .ja és az anyai örökségünkben él abban a házban amit 1/2 részben már mi meg örököltünk.És itt arra hívatkoznak hogy az új PTK törvény nem ad lehetőséget csak a gyerek 2 éves koráig ?? mi most szereztünk róla tudomást. 88 évesen hunyt el de az utóbbi időben szoc otthonban és gyámság alatt volt.Nehezen képzelhető el hogy gyereket nemzeni ilyen állapotban tudott még két gyereket nemzeni.. Törvényhozók ilyen esetekre mit ir a jog ! szeretném megtudni

 4. Kellie Wilson says:

  Szüksége van valódi hitel üzleti célokra, vagy fizetni az adósság kapcsolatot Mr Kellie Wilson most valódi hitelek e-mailben: Oceanicfinance113@gmail.com

 5. Zsuzsanna Kun says:

  És mi van akkor ha az édesanya kéri az apaság vélelmének megdöntése iránti pert?Nálunk az a helyzet hogy én váló félben vagyok a férjemtől az új kapcsolatomból született egy kislányom,aki még a férjem nevére került,mivel hogy az ő nevére került így elakarja perelni pedig tudja hogy nem az övé.A gyermek biológiai apja szeretné elismerni de csak akkor tudja ha a férj lemondana róla,de ő nem akar.Ki fizeti a DNS-teszt elvégzését ha a bíróság elrendeli ez lenne a kérdésem? Sajnos ez nem vicc a férjem azt gondolja hogy az övé a gyermek!

 6. Kiss János2 says:

  Visszajöttem átolvasni még egyszer ezt a bejegyzést, mert időközben az én ügyem is előre mozdult valamennyit, és még annál is kevesebb jogom van, mint amennyit eddig gondoltam. Szörnyű, hogy tényleg ennyire részrehajló, használhatatlan törvények vannak az ilyen esetekre.

  Mégis hogy merjen az ember ezek után családot alapítani? Ha egyszer a férfi jogait ebben az esetben az ég világon semmilyen törvény nem veszi figyelembe.. Még ez a blog bejegyzés, illetve annak a szerzője is azt írja:

  „Soka nem értenek velem egyet, tudom ……. Annak ténye, hogy nem én vagyok a gyerek apja, tönkre fogja tenni minden érintett életét. Erre azonban csak az eljárás végén döbbennek rá, és akkor már általában késő. Szerintem még akkor sem menthető az apának ez a cselekedete, ha a felek éppen válnak. A gyereknek, akit addig nevelt pont ebben a nehéz időszakban lenne szüksége 100%-ig mindkét szülőjére.„

  Hát mégis kinek köszönhető, hogy ennyi ember élete mehet tönkre? Az anyának… Ki idézte elő a helyzetet? Az anya… Ki a fene a felelős azért, hogy a gyermeknek nem lesz két valódi szülője? Az anya… És akkor az apa cselekedete az ami „nem menthető”???? Nem menthető, hogy tudni akarja az ember, hogy a gyermek valóban a sajátja -e? Az anya hazugságát, szándékos csalását védjük mindenek felett? Miért? Miért ez a nagy kiváltság? Ki kérte az anyát, hogy mással csináljon gyereket?

  Undorító ez az egész bejegyzés. Undorító, hogy egy olyan utolsó, alávaló, mocskos nőt véd ennyire a törvény, mint amelyik ezt tette velem.

  Magyarországon egyszerűen rettentően veszélyes családot alapítani. Annyira, hogy mindenképp érdemes az ég adta világon mindent szerződésben leírni, és amennyiben gyermek születik, azonnal dns tesztet csináltatni…. Ja hogy akkor nincs bizalom… Hát nincs. Nem érdemes bízni, mert a törvény nem véd. Láthatjuk, hogy még akkor sem, ha nyilvánvaló csalás áldozata lesz az ember.

 7. Kiss János2 says:

  Üdvözletem.

  Felháborító ez a bejegyzés… teljes mértékben az. Én tökéletesen ismerem a helyzetet, ugyanis velem pontosan ez történt. Volt egy kislány, akit három évig neveltem. Az anyja azt hazudta, hogy én vagyok az apja. Időközben kiderült, hogy az anya mellettem, elég sok dolgot művelt, ami túlmegy minden határon. Pl elment nyaralni a „családjával”, de mint később kiderült, egy férfival ment el két napra szórakozni… vitte magával az akkor még nagyon pici gyermeket is, utazóággyal… Hihetetlen, de igaz. Leírhatnék ide erre egy sor jelzőt, de azt hiszem mindenki kitalálhatja, mire gondolok. A gyermek miatt, hajlandó voltam ezeknek a dolgoknak egy részét eltűrni, ám időközben az is kétségessé vált, hogy én lennék az apa… Ezzel betelt a pohár. Csináltattam tesztet, és az eredmény negatív lett… Nem sokkal később az is kiderült, hogy a nőnek végig tudomása volt róla, hogy nem én vagyok az apa.

  A kérdésem a következő… Ilyen helyzetben a nő felelőssége miért nem kerül elő soha? Miért nem számít bűnténynek az, hogy nem csak a kiválasztott férfi életét teszi tönkre, de annak családjáét is? Hogy a nagymama megtudja, hogy nem is nagymama? Az érzelmi, és anyagi vonzata ezeknek az eseményeknek hatalmas lehet… és mégis. A nőt nem terheli semmilyen felelősség… Azt tesz amit akar. Azzal csinál gyereket, akivel akar, majd évekig hazudhat róla, kihasználva ezzel egy egész családot, és mégsem terheli felelősség…. Miért?

  Egy ilyen cselekedetnek, a btk -ban lenne a helye, és a nőt meg kellene büntetni ezért… Embertelen cselekedet, és amennyiben szándékos, felelősségre kellene vonni, az egyetlen valódi felelőst, az anyát…

  A csalás útján történő haszonszerzést bünteti a törvény. Ez is annak egy fajtája, de annál jóval súlyosabb, és mégis élheti tovább nyugodtan az életét az, aki ilyet tesz. Miért?

  És ha már a „gyermek érdekéről” van szó… Az nem érdeke, hogy valódi családban nőjön fel? Az nem érdeke, hogy az anyja ne hazugságban nevelje fel? Aki itt sárba tiporja a gyermek jogait, az a saját anyja, hiszen ő az okozója az egész eljárásnak. Ha nem másnak csinál gyereket, akkor nincs eljárás sem. Tehát ki árt a gyermeknek, az apának, az apa családjának? Egyedül az anya… Miért nem büntetik tehát meg érte? Miért kap törvényes jogot egy nő egy ilyen (bűn)cselekmény elkövetésére?

 8. alte trottel says:

  Ügyvédnő, és a férfi jogai le vannak szarva? A reprodukcióhoz való jog, ami az elmúlt cca 2 millió évben előrevitte az evolúciót, az hirtelen gigapiha? A férfi érdeke az valami hímsoviniszta csökevény? Az a megoldás föl se merül, hogy az a drágaszép asszonyka NE BASSZON FÉLRE? Vagy ha mégis, akkor viselje a következményeket? (ma már szajhára nem kell, hogy a kufircolás rögtön utódot is eredményezzen, hacsak a nőnek nem ez a kifejezett szándéka!) Miért is kell annak a drága léleknek az a különleges, bár nem kodifikált jog, hogy ha már nem képes egy alfahímet magához kötni (elvégre alfából kevesebb mint 10 % lébecol viszont MINDEN nő még az unteromega tonnadonnák is alfát szeretne) akkor férjül vesz egy alacsonyabb státuszú fószert aki eltartja őt is ÉS AZ ALFÁTÓL A FÉSZEKBE POTTYANTOTT KAKUKKFIÓKÁT IS?
  Ha a törvény alkalmazói a mai világban is úgy ítélkeznek mintha a VI.-VIII. században élnénk, ahol a férj nélkül a gyerekes nő éhhalálra volt ítélve akkor valami rohadtul félrement ebben a társadalomban! Én viszont amin megszületik a fiam gyereke, A SZÜLŐK TUDTA NÉLKÜL elvégeztetem az anonim apaságit és csak akkor szólok, ha az eredmény negatív! De akkor borítom az egész miskulanciát!

 9. I rhobar says:

  Nem biztos hogy élete végéig apaként fog ránk nézni, a volt feleség akar össze is költözhet a ver szerinti apával,felveheti vele a kapcsolatot stb. Minden apának érdemes apasági tesztet csináltatni ma mar nem hivatalos eljárásban nagyon olcsó a gyermek születése után.

  Ez megint egy nagyon nőközpontú , eléggé feminista férfiellenes írás.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!