Se Veled

A gyermek vagyona – megszűnik a beszolgáltatási kötelezettség

Az új Csjk richmegszünteti a szülőknek azt a kötelezettségét, hogy a gyermek tulajdonát képező pénzt és értéktárgyakat beszolgáltassák a gyámhatóságnak. A korábbi szabály komoly gátját képezte annak, hogy kiskorú gyermeknek vagyontárgyat ajándékozzanak, vagy végrendeletben örökösként nevezzék meg. A gyermek készpénzét fenntartásos gyámhivatali betétbe, ékszereit a Magyar Nemzeti Bankhoz, muzeális értékeit pedig múzeumi letétbe kellett helyezni.

Az új szabályok szerint a gyermek vagyonát fő szabályként a szülei  kezelik, és csak szankciós jelleggel vonhatják meg tőlük ezt a jogot. A szülők kötelesek a gyermek vagyonát a rendes vagyonkezelés szabályai szerint ugyan azzal a gondossággal kezelni, mintha saját ügyeikben járnának el. A szülők kötelesek megtéríteni azt a kárt a gyermekük számára, amit azzal okoznak, ha e vagyonkezelési kötelezettségüket szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul megszegik.

Megszűnik a szülők számadási kötelezettsége is a vagyont átadásakor, a gyermek 18. életévének betöltésekor a vagyont “csak” ki kell adni a gyermeknek.

Annak nincs akadálya, hogy aki a vagyontárgyat a gyermeknek adja, kikösse, hogy azt csak az egyik szülő kezelheti. Ha a vagyonkezelésből mindkét szülőt kizárja az adományozó, akkor vagyonkezelő gyám fogja ellátni ezeket a feladatokat.

Ha a szülők nem teljesítik a vagyonkezelői feladataikat a gyámhatóság elrendelheti a rendszeres számadást, felügyelete alá vonhatja őket, vagy akár elrendelheti a vagyontárgyak beszolgáltatását is.

A gyermek keresményével 14 éves kora fölött továbbra is maga rendelkezhet, de a szülők kérhetik, hogy a háztartás költségeihez járuljon hozzá. A gyermek vagyonából származó jövedelmet – tipikusan ingatlan hasznosításából származó bevételt – a gyermek szükségleteire kell fordítani. A vagyontárgyakat eladni, megterhelni továbbra is csak gyámhatósági engedéllyel lehet, felélni pedig csak akkor, ha a gyermek tartását a szülők máshogy nem tudják biztosítani.

Azt gondolom sokan fognak örülni ennek a változásnak. Bontópereknél általános igény volt, hogy ha vita van a vagyonmegosztás során, inkább adták volna a gyermekeknek a vitatott vagyonrészt, mint az ex férjnek, feleségnek. Azonban a beszolgáltatási kötelezettség ennek gátat szabott – nem adhatták a megtakarított pénzt a gyermeknek, mert azt a 18 éves koráig sem használni, sem befektetni nem lehetett. Emiatt legfeljebb ingatlan tulajdoni hányad volt az, amit a gyermek megszerezhetett, és legalább a lakhatását sikerült így biztosítani. Márciustól azonban semmi akadálya nem lesz annak, hogy pénzt, vagy más értéktárgyat kapjon a gyermek. Emellett közös szülői felügyeleti jog hiányában is lehetősége lesz a különélő szülőnek a vagyonkezelésbe beleszólni, nem kell attól tartania, hogy az ajándékba adott vagyon általa nem preferált célra kerül felhasználásra.

Dr. Illés Blanka ügyvéd

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!