Se Veled

A gyermektartásdíj szabályozása az új Ptk. -ban

supportAz új, 2014.03.15-én hatályba lépő családjogi törvény a gyermektartásdíj vonatkozásában számos módosítást eszközölt, a régi szabályokat pontosítja, kibővíti és igyekszik a mai kor igényeinek megfeleltetni. A legtöbb változás a gyermekek érdekét szolgálja, biztosítja az eltartáshoz való alapvető jogát.

A törvény vélelmet állít fel a kiskorú illetve a nagykorú és középiskolai tanulmányokat folytató gyermeknek a tartásra való rászorultsága mellett, vagyis nem kell külön bizonyítani, hogy a gyermek a tartásra rászorul.  Ez a vélelem akkor dönthető meg, ha  a gyermek személyes életkörülményei, jövedelmi viszonyai folytán  képes a saját eltartásáról egészben vagy részben gondoskodni. A vélelem felső korhatára 20 év – tehát ennek betöltését követően a középiskolai tanulmányok folytatása ellenére a bizonyítási teher a gyermeken van.

Újdonság a szerződéses gyakorlatban eddig is alkalmazott megoldást miszerint lehetőség van a tartásdíjat egy meghatározott vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával biztosítani részben vagy egészben. Ez életszerű megoldás, hiszen a gyermekek lakhatását sokszor a felek utolsó közös lakóhelyén oldják meg. Ha ilyenkor a különélő szülő lemond a gyermekek javára a saját tulajdoni hányadáról, akkor ennek értékét a felek a tartásdíjba betudhatják, és az apa vagy egyáltalán nem fizet tartásdíjat, vagy csak lényegesen kisebb összeget teljesít havonta.

Megszűnt a tartásdíj %-os marasztalása, és a nemzetközi trendnek megfelelően fix összegben lesz meghatározva bár az összeget az előző 1 év átlagos jövedelmének 15-25% alapján határozzák meg gyermekenként. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a jelenleg hatályos százalékos marasztalás a kiskorú gyermek érdekét szolgálja minden olyan esetekben, amikor a tartásdíj fizetési kötelezettség előreláthatólag hosszabb időn keresztül áll fenn, ez a megoldás volt az, ami tartósan és kiszámíthatóan biztosította a kötelezett jövedelmének növekedésével arányos tartásdíjat.  A tartásdíj automatikus emelkedésének biztosítására tehát szükség van, ezt a jogalkotó úgy oldotta meg, hogy a bíróság –  ha indokoltnak tartja – , a tartásdíjat évente indexálja a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével.  Ez jobb megoldás mint a szerződéses gyakorlatban kialakult infláció követés, mert a  fogyasztói árindex változása jobban mutatja a gyermek kiadásainak növekedését.

A tartásdíj  mértékének meghatározásánál a bíróság figyelemmel van:

a gyermek indokolt szükségleteire,

mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,

a szülők által eltartott más gyermekekre,

a gyermek saját jövedelmére, vagyonára,

és az egyéb szociális és családtámogatásokra is.

Míg a jelenlegi szabályozás a gyermek ’tényleges’ szükségleteit említi, addig az új Ptk. szerinti „indokolt szükséglet” jobban kifejezi azt a jogelvet, hogy a gyermek részére fizetett tartásdíj nem lehet „szűkös tartást”, az nem azonosítható a létminimummal, hanem a gyermek valós igényeinek megfelelően egyéniesített, átlagos színvonalú tartásdíjat kell fizetnie a kötelezettnek.

Az indokolt szükséglet fogalmát maga a törvény meghatározza tehát a tartásdíj mértéknek megállapításakor figyelembe kell venni, a gyermek megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadásokat. Remélem a szabadidő tartalmas eltöltése változatlanul fontos költség lesz, ha csak a színház, mozijegyek árát, a sportszerek és sportfoglalkozások árait nézzük, ez igen magas összeg havonta. A kirándulás, nyaralás, síelés, városnézés, múzeumok, könyvek ára bár nem havi kiadás, de összességében nem elhanyagolható összeg. Úgy gondolom, a különélő szülőnek ezekhez a költségekhez épp úgy hozzá kell járulnia, mert egy gyermeknek nem csak lakni, enni, ruházkodni és iskolába járnia kell, hanem a szabadidő tartalmas eltöltése legalább olyan fontos – ha nem fontosabb.

A különélő szülő változatlanul akkor is köteles tartásdíjat fizetni, ha ezzel saját szükségleteit korlátozni kell, azonban ezt a szabályt kicsit fellazítja az új törvény, és abban az esetben ha a gyermeknek van jövedelme, vagyontárgya amiből bevétele származik, vagy van más tartásra kötelezhető egyenes ági rokon – praktikusan a gyermekkel együtt élő szülő, vagy a nagyszülők – akkor ez  a rendelkezés nem alkalmazható. Nem tudom, a gyakorlat miként fogja ezt alkalmazni, én tartok tőle, hogy ez újabb kibúvót fog jelenteni a sok minimálbéres papírt lobogtató, de egyébként más rokonok és haverok nevén lévő tárgyak között, jó módban élő apukáknak. Nem gondolom, hogy ilyenkor a tartás terhét az édesanyáknak, vagy a nagyszülőknek kellene viselni, de majd meglátjuk merre kanyarodik a bírói megítélése ennek a kibúvónak.

Kikerült a végleges szövegből a tervezetben még benne lévő szabály, miszerint az elmaradt tartásdíjat az általános 5 éves elévülési időn belül lehetett volna követelni. Annyi engedményt engedett csak a jogalkotó a jelenlegi 6 hónapos szabályhoz képest, hogy 3 évre visszamenőleg lehet követelni a meg nem fizetett tartásdíjat ha az illető igazolja, hogy a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett.

Dr. Illés Blanka ügyvéd

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szilvia Demeter Ferencné says:

  Tisztelt Ügyvédnő! Szeretném a segítségét kérni.2015 novemberében el váltam a férjemtől,előtte már két éve külön éltünk.Kiskorú gyermekemet egyedül nevelem.A volt férjem a bíróságon 10000ft gyerektartást vállalt havonta. Az összeget azóta sem fizeti.A vagyon megosztásban megegyeztünk de ígéretét azóta sem teljesítette.Állandóan zaklat engem és agyereket is.A felügyeleti jogáról lemondott.Mi a teendő ebben az ügyben.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Demeter Ferencné

 2. Tisztelt Ügyvédnő!
  Ugye alaphelyzetben a férfi a hibás a szakításért, nem akar fizetni stb
  Mi van ha fordítva van? A nő verte át (3év ismeretség után) és lelépett egy 2 éves és egy 2 hónapos gyerekkel 250km-rel arrébb. A könyörgésem nem hatott. Most ha látni akarom őket fizessek ill utazzak 1 nap 500km-t amit mondjuk 2 hetente tudok megtenni, így akár 5 órát is lehetek 2 hetente velük. (édesanyám testvérem a másik irányban lakik 250km-re, azért őket is látnám néha) Normális életre már nincs is kilátásom, hisz elvették a gyermekeimet és a fele fizum is ezentúl, ingázás lesz az életem ha ki tudom gazdálkodni.
  Tisztelettel M. Márk.

 3. Dezső Rása says:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  A feleégemmel 2012 november elején váltunk el jogerősen. Először közös megegyezés alapján adtuk be a válási papírokat és megegyeztünk abban hogy a két kisfiunkat külön külön fogjuk nevelni. Tartásdíjat és egyéb követelést nem akartunk egymás felé. Én maradtam a közös tulajdonak számító lakótelepi lakásunkban a nagyobbik fiammal. A második tárgyalás előtt azonban a feleségem meggondolta magát az anyja javaslatára szinte elrabolta a nagyobbik fiamat akit utánna nem láttam majdnem 2 hónapig. Fogadtam elég drága ügyvédet de akkor is bele kellett mennem abba hogy a bíróság nála helyezze el a gyerekeinket. A tartásdijban meg tudtunk egyezni… ez havonta egy fix összeg lett ami 30 ezer Ft. Sajnos azóta sem tudtuk eladni a közös tulajdont és arra gondoltam hogy lehetőség lenne-e arra hogy én lemondanák a tulajdon részemről és a gyermektartásdijat lecsökkentik. Most jelenleg a kisebbik fiam decemberben lesz 4 éves és a nagyobbik februárban 7 éves. Az ingatlan piaci értéke kb 4,5 millió Ft. A tartásdij összege havonta fix 30 ezer ft. Hogy intézhető el, és mire számíthatok?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Rása Dezső.

 4. Dominika Cseh says:

  Tisztel ügyvèdnő!
  Egy olyan problèmára szeretnèk segítő választ kapni hogy mit tegyünk ha az apukám elhagyott engem.A válás hivatalosan 2007-ben lett kimondva ès 12000ft ìtèltek meg.Igaz anyukám ùjraházasodott így kèt fizetès van a családba de rengeteg a hitel èn pedig most estem át egy tèrdműtèten ès lesz mèg ezek mellet 1-es tipusù diabeteses vagyok ès ráadásul hogy nemfizet 8-9 ève egyáltalán nem láttam ès nemis hallottam felőle.Szeretnèk tanácsot kapni ennek ügyèben hogy is fogjunk hozzá.
  Válaszát előre is Köszönöm!
  Tisztelettel:Cseh Dominika Alexa

 5. Ivett Tallay says:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Az én esetem kicsit más. Édesanyánk elhunyt. Édesapa Spanyolországban él. Élettársammal neveljük öcsémet, aki 14 éves. 3 éve gyermektartást nem kapunk. Bírósági papírom nincs, csak gyámhivatali határozat, melyben édesapa vállalt havi fix összegű tartásdíjat, melyet 1 évig hébe-hóba fizetett is. Azóta semmit. Mit tehetnénk? Pontos címét nem tudjuk. Köszönettel, Tallay Ivett

 6. Attila Meszaros says:

  Tisztelt ügyvédnő! Ezek szerint kérhetem,hogy 3-évre visszamenőleg az állam fizesse ki a gyerektartást? Egyedül nevelem 11eves fiam 4éves korától és eddig kaptam összesen 16ezer forintot.

 7. Takács András says:

  Tisztelt ügyvédnő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz kérem segítsen rajtam mivel gyermektartási díj megállapításában 2015.02.18.-án gyermektartási díj megállapítására kerül sor. Az anya eddig havonta gyermekenként 8000ft-ra volt kötelezve. Ezt az anya jelenleg le akarja csökkenteni gyermekenként 4000ft-ra. Hivatkozva arra, hogy GYES-en van egy házasságon kívüli gyermekkel. Ami jelenlegi Magyar Államkincstár által igazoltan 28000ft jövedelmet adott ki. Felajánlott gyermekenként 4000ft-ot. Két gyermekem van mindkettő középiskolába jár. Akik fenntartására ezt az összeget nagyon keveslem. Van-e lehetőség arra, hogy az állam ezt a tartás díjat megelőlegezze a volt feleségem kárára. Továbbá kérem arra, hogy a mindenkori gyermektartás legalacsonyabb összegét közölje velem! Tisztelettel: Takács András

 8. Klári Vigné says: (előzmény @Sarolta Budai)

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Azzal kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tehetek-e valamit akkor, ha a volt férjem/tavaly márciusban váltunk/ nem fizet gyerektartást.A bíróságon beleegyezett, hogy 40e Ft-ot fizet havonta, amit egy darabig fizetett is. Tavaly november óta semmit,és még a telefonját sem veszi fel. Tudomásunk szerint nincs munkahelye, csak sejtjük, hogy az élettársával él egy másik városban.Válásunk előtt a férjem örökölt egy lakást, s nagyobb pénzösszeget. A vagyonmegosztásnál úgy döntött, hogy Ö ezekkel rendelkezik, s a fia javára lemond a közös lakásunk tulajdonjogáról/haszonélvezet mellett/. Ugyanakkor vállalta, hogy amíg gyermekünk be nem fejezi egyetemi tanulmányait, addig a tartásdíjjal segít.Kérdésem tehát, hogy ilyenkor mi a teendő? Érdemes-e keresetet benyújtani, vagy ezentúl oldjam meg egyedül ezt az anyagi problémát?
  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Vigné

 9. Sarolta Budai says:

  Tisztelt ugyvedno!nekem olyan kerdesem lenne,hogy a gyermekeim apja nem dolgozik hivatalosan, az en 2gyerekeim kivul van meg 2gyereke de oket o es a mamajuk nevelik.en igy kaphatok gyerektartast?raadasul a kislanyom asztmas,nagyon sokba kerulnek a gyogyszerei.kaphatok gyerektartast??es igy milyen osszegre szamithatunk?

 10. Anikó Nagy says:

  Ezek szerint lehet kérni a gyámhivatalban, hogy az állam fizesse meg a visszamenőleg járó összeget 3 évre? Apuka nem is akar fizetni. 4 éve egyedül iskoláztatok 2 gyereket. Elég nehéz egy fizetésből.

 11. D Horváth Csaba says:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Olyan kérdéssel fordulok önhöz:kb februártól gyerektartást fognak tőlem vonni 2 gyerek után,én minimálbéren vagyok sajnos,(volt anyósom családi alapon kirugatott) én visszaköltöztem szüleimhez,vagyonom csak:banki hitelen lévő autóm van,kapok kb 78-80ezer forintot. Ilyenkor mit tudok tenni,vagy mi vár rám? Előre is köszönöm válaszát.
  Tiszt.:Horváth Csaba

 12. András Rózsavölgyi says:

  Eleve rossz a törvény ,még a modosítás is ,már megint az ” apa ” ! Miért nem a külön élő szülő ?Én iis 2013 januárjában meg akartam szüntetni az anya felügyeleti jogát ,mivel a gyereket le-se sz-ja.. Engem büntettek meg mert ő az anya / de nálam a gyerek /. Hogy is van ez? Tisztelettel András

 13. Éva Tóth says:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Szeretnék érdeklődni, hogy az én esetemben mi a törvény.
  12 éve külön élünk a gyermekeim apjától, két közös gyerekünk született, 21-23 évesek. 30, azaz 30ezer ft. gyerektartást kaptam ezidáig. Neki született közben 3 gyereke.
  Az egyik gyerekem nappali tagozatos főiskolás, de úgy döntött az apja, hogy januárban már nem fizet! Csak úgy döntött, jelzem közölte a másik gyerekkel, annak ellenére, hogy viszonylag emberi viszonyt alakítottam ki vele.
  Ha jól tudom amíg nappali tagozaton tanul a gyerek addig kötelessége a szülőnek támogatni, annak ellenére, hogy heti 3 napot dolgozik tanulóként. Tehát a gyerekenkénti 15 ezer forintot sem hajlandó fizetni, nem járult hozzá a főiskolához sem, ami bizony 440ezer évente, születés-névnap és kész! Ennyi volt az apa felelőssége. Van-e jogom követelni a diploma végéig gyerektartást?

  Előre is köszönöm a segítségét.
  Tisztelettel: Tóth Éva

 14. Steigerwald Katalin says:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  2013 màrciusba vàltunk el van két közös gyermekünk.A biróság a 2 gyermekre havi szinten 30.000ft ot itélt meg amelyböl sajnos egy ft-ot sem làttunk . Apjuk azzal védekezik hogy kb 2-3 havonta vesz a gyermekeknek hol cipöt, nadràgot, de szerintem ezt a gyermektartàs mellett kellene megtennie. Az a kérdésem visszamenöleg mennyi idöre tudom rajta behajtani a gyermektartàst? Válaszát elöreis köszönöm.
  Tisztelettel Steigerwald Katalin

 15. viszt jános says:

  Tisztelt Cím!
  Elvált apukaként sért, hogy végig a link fizetési kötelezettség alól kibuvó szülőt “apa” ként említi! Sajnos ez nagyon elfogadott és gyakran ismételt hozzá állás kis hazánkban. Rengeteg gyerek kerül azzal az indokkal az anyához, hogy :”a gyerekeknek az anyánál a helye.. “. Szerencsémre én nem egy elfogult bírónőt kaptam. Ő figyelembe vette a szakértők, az iskola és egyéb véleményeket és objektív döntést hozott! Így most én nevelem három gyermekünket. És igen, évek óta egy fillért nem kapunk az anyukától! Érdemes lenne vizsgálni azon gyerekeket is akiket az anyukája arra kényszerít, hogy azt érezzék az apjukkal szemben amit ő. Szörnyű milyen agymosát, lelki terrort tudnak alkalmazni gyakran, hogy bele neveljék a gyermekbe azt a zsigeri utálatot az apával szemben amit ők éreznek. Tudom, van kivétel, de lássuk be a hölgyek sokkal inkább érzelmi alapon döntenek és így nehéz a gyermek érdekét szemelött tartani. Tőlem egy rossz szót nem hallanak a gyerekek az anyukájukra amiért nem fizet vagy, mert rotkán van rájuk ideje. Szerencsére valóban egyre gyakrabban kerül a gyermek a jobb helyre és ez nem mindig az anya!
  Tisztelettel Viszt János

 16. Orsolya Gerőczi says:

  Tisztelt Cím.
  Segítségét szeretném kérni.Párom fia 21 éves lesz októberbe édesanyja meghalt így a menyasszonyájéknál lakik.Júniusba befejezte afőiskolát de ő közölte hogy tovább tanul egy másik szakmát is.A páromnak van két kiskorú gyermeke az egyik után fizet gyerektartást a másikat együtt neveljük.A fia nem tartja a kapcsolatot az apjával.Megszüntethető-e a gyerektartás mivel el tudja magát tartani.
  Köszönöm a válaszát.

 17. Enikő Vukman says:

  Tisztelt Cím!
  Azt szeretném megkérdezi, hogy németországi munkahellyel rendelkező magyar állampolgártól (munkáltató német cég) lehet-e gyermektartásdíjat levonni, illetve követelni?
  Előre is köszönöm
  Üdvözlettel
  Vukmanné Enikő

 18. Pasa Jani says:

  Az összes tartásra kötelezett szülő gondolkozzon el azon ugyan anyit költene e a gyermekére ha az vele együttélő lenne. Van szíve az olyan szülőnek aki csak azért mert a gyermeke nem vele él hátrányba hozza a saját gyermekét. Nem kell feltétlenül pénzt adni.
  Nem jó kifogàs hogy a másik fél ebből akar élni
  ..tessék a megígélt alacsony tartásdíj melett személyreszóló ruházatot sportcikket szabadidős programot biztosítani a gyereknek. Azt nem élheti fel a màsik a gyermeket nevelő fél. De az jogy egy tartàsra kötelezett fizet havonta 10.000 vagy 15.000 forintot majd hátradöl mint aki jól végezte dolgát…szégyen.
  Ennyit adna ha vele élne a gyermek? Jó gondolkodást és szívmarcangoló lelkiismereti pillanatokat az ilyen szülőnek!!!!

 19. Zatika says:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Gyermekemet egyedül nevelő apa vagyok már 4éve.
  “A sok minimálbéres papírt lobogtató, egyébként jó módban élő apukák.”
  Cikkben szereplő mondatához szeretnék hozzá szólni.
  A női társadalomban ez még mindig erős előítélet az apákkal szemben!!!
  Hasonló cipőben járok csak fordítva.
  Anyuka viszonylag jó módban élő vállalkozó, a megítélt gyerektartás a jövedelme 20%-a.
  Az általa fizetett gyerektartás a szakmunkás minimálbér 20%-át sem teszi ki!!!
  Ezzel az ellen példával is szeretném jelezni, NE apukákról szóljunk csak ilyen esetekben!
  Hanem tartásra kötelezett szülőkről, mert sajnos egyre több a gyermekét hátrahagyó anyuka is!
  Remélem cikkében helyesbíti ezt, vagy kiegészíti.
  Tisztelettel: Zatureczki Attila

 20. mancika77 says:

  Tisztelt Címzett!
  Érdeklődni szeretnék,hogy az új gyerektartás törvény, csak azokra vonatkozik akiknek,most van folyamatban válás? Vagy ez érvényes azokra akik már évek óta gyerektartást fizetnek százalékos arányban? Hogyan kell igényelni? Válaszát előre Köszönöm!
  Tisztelettel: Berki edina

 21. Beáta Ordasi says:

  Tisztelt Címzett!
  Az e.mail címemet elküldeném: ordasi.beata@gmail.com
  Köszönök mindent!!
  Üdv: Ordasi Beáta

 22. Beáta Ordasi says:

  Igen Tisztelt Címzett!
  Szeretném én is a segítségét kérni!
  Arról lenne szó,hogy az én elvált férjem,beteg! 4 órás munkaidőbe vették vissza dolgozni,/ előtte Sümeg kórház,aztán Pózva /,ami 10-10 ezer forintot jelent gyerekenként! Mellette viszont,fekete munkából él!! Sajnos,semmi segítséget,és támogatást nem kapok tőle,azzal a címszóval,hogy nincs pénzem!! Zárójelbe megjegyezném,hogy most költözött be,az anyukájával a 18-20 milliós házba,amit ő épített!! A láthatás nála,csak,és kizárólag a munkáról szól!! Minden láthatáskor,dolgoznak a gyerekek,kemény fizikai munkát!! Itt a fa fűrészelést, kő hordások,stb…!!! Egy-két ezer forinttal kiszúrja a gyerekek szemét,holott becsülettel dolgoznak neki!!! Már le is fényképeztem,hogy feketén dolgozik,a bíróságon elismerte,de csak ennyi!!
  Szeretném megkérdezni,ilyen esetben,mi a teendő,kihez,és hova forduljak,mert ez a pénz,semmire sem elég!! Hozzáteszem,a nagyobbik gyermekünk,középiskolás,és ő ” eszi ” a pénzt!! Bérlet,költőpénz,kollégiumi étkeztetési díj,ezek sajnos nem kis összegek!! Tavaly végig egyedül fizettem mindent a gyermeknek,de most már nem bírom,és őszinte leszek,nem is akarom!! A lelkiterrort,minden két hétben,észre veszem,és sajnos látom,és érzem a gyerekeken!!
  Véleményét,tanácsát előre köszönöm!!
  Tisztelettel: Ordasi Beáta


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!