Se Veled

Nagykorú gyermek tartása I.

Általános tévhit, hogy a gyermek 18 éves kora után is tovább kell fizetni a bíróság által meghatározott gyermektartásdíjat, amíg a gyermek továbbtanul. Sokakban akkor merül fel, hogy ez nem helyes, amikor a „gyermekük” már 25 éves és még mindig egyetemre jár. Vagy épp külföldön tanul, és magasabb az ösztöndíja, mint a magyar minimálbér. Esetleg a 3-ik főiskolába kezd bele, mert az előző kettőről kibukott.

Gyermek tartásdíj a gyermek 18 éves koráig jár. A tartásdíj fizetési kötelezettséget azonban csak bíróság szüntetheti meg, tehát önhatalmúlag nem szüntethetjük meg az állandó átutalási megbízást szülinapi ajándékként, hanem meg kell várni a bírósági döntést. Azonban létezik egy olyan jogintézmény, hogy nagykorú rokontartás. A törvény ennek egyik esetét külön nevesíti, vagyis tartásra az a munkaképes leszármazó is jogosult, aki a szükséges tanulmányai folytatása érdekében erre rászorul.

A következő posztjaimban sorra veszem a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásának feltételeit.

A rászorultság

Míg a kiskorú gyermeket saját szükséges tartása rovására is tartania kell a különélő szülőnek – akkor is ha sokkal jobb anyagi körülmények között él mint ő maga – a nagykorú rokon tartásnál ez nem így van.

Nagykorú rokon tartás megállapításának elsődleges feltétele a rászorultság – vagyis a nagykorú gyermek  jövedelmi és vagyoni viszonyai. Ha a gyermek munkát végez, és abból a tartásdíj összegéhez hasonló mértékű jövedelme származik, akkor nem indokolt, hogy tartásdíjat kapjon. Ha a jövedelme ennél kevesebb, akkor ez a tartásdíj összegének csökkentését alapozza meg.

Általánosabb, hogy a gyermek ösztöndíjban részesül – ennek összege szintén csökkenti, vagy akár meg is szünteti a tartásdíj fizetési kötelezettséget.

Ha a gyermeknek vagyontárgy van a tulajdonában, a bíróság megvizsgálja, hogy az hasznosítható-e. Nem várható el a gyermektől, hogy a lakhatását biztosító ingatlant eladja, vagy kiadja, de ha van a tulajdonában másik ingatlan, akkor abból kell saját tartását megoldania. Bár az nem várható el, hogy egyéb értékálló vagyontárgyait értékesítse, de jogos elvárás vele szemben, hogy a vagyoni eszközeit ne később hasznosítható vagyon szerzésére fordítsa, hanem saját tartására. Például ha rendelkezik megtakarításokkal, akkor nem elfogadható, ah azokat hosszú távra leköti, vagy befekteti.

A bíróság azt is vizsgálja, hogy a gyermektől elvárható-e, hogy tanulmányai folytatása mellett dolgozzon. Nappali képzés esetén erre nem kötelezhető, de esti és levelező szakok esetén igen.

A tanulmányok elvégzését követően a gyermektől elvárható, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyezkedjen el – ennek időtartama a jelenlegi bírói gyakorlat szerint a nyári szünidő időtartama. Nem ritka, hogy a gyermeket elhelyezkedési nehézségek gátolják abban, hogy a végzettségének megfelelő munkahelyet találjon. Ekkor vizsgálni kell, hogy mindent megtett-e a munkaszerzés érdekében – csak a munkaügyi központba való bejelentkezés nem elegendő. Vizsgálni kell, elvárható-e tőle, hogy a végzettségénél alacsonyabb munkakörben helyezkedjen el, vagy alkalmi munkákat vállaljon? Elvárható az is, hogy az állam nyújtotta támogatásokat igénybe vegye, ha jogosult lenne rá. Csak abban az esetben elfogadható, hogy újabb szakmát tanul, ha a végzettségével valóban nem tud elhelyezkedni – akkor munkanélküliségének a terhét továbbra is a szüleinek kell viselni.

A nagykorú gyermek tartásánál a rászorultság időtartama határozott idejű, a tanulmányok folytatásának végéig tart. Így a bírósági határozatban konkrét időpont van, amivel automatikusan meg fog szűnni a fizetési kötelezettség.

A rászorultság vizsgálatánál figyelembe kell venni, hogy nincs-e más, aki a nagykorú gyermeket a tartási sorrendben megelőzi. Ilyen a kiskorú gyermek, és az új házastárs is. Tehát abban az esetben, ha a tartásra kötelezett jövedelme csak arra elegendő, hogy kiskorú gyermekeit, és munkanélküli házastársát támogassa, akkor nem kell a nagykorú gyermekének tartásdíjat fizetnie.

Összességében tehát elmondható, a kiskorú és a nagykorú gyermek tartása között a fő különbség az, hogy a nagykorú gyermektől elvárható, hogy saját tartásához hozzájáruljon, ha úgy alakul, hogy szülei számára ez nehézséget jelent. A kiskorú gyermeknél azonban nincs semmilyen kimentési lehetőség, az ő tartásdíjukat akkor is meg kell fizetni, ha a tartásra kötelezettnek még a létminimumhoz szükséges összeg sem marad meg.

Dr. Illés Blanka

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mihály Sándor says:

  32 ÉVES FOGYATÉKOS FIAM VAN FIZETNEM KELL GYEREKTARTÁST VAGY ROKONTARTÁST

 2. Mihály Sándor says: (előzmény @Beáta)

  Meddig kell fizetnem a nagykoru fiam után 32 éves fogyatékos JÁR NEKI NYUGDIJ ÉS KIEMELT CSALÁDI

 3. Dj Enrico says:

  Tisztelt Ügyved,
  munkanelküli lettem egy csaladi tragédia miatta,a volt felessége fejlentet tette ellenem tartasdíj elmaradás.A rendörségi nyomozás egy nagyon súlyos zaklatás lett és nem bírom tövább,ma reggel a rendörségnel rósszúl éresztem és egy pohár vízet se kaptám.A leanyom nagykorú 19 és 22 éves és a nagyobbi 3 év ota nem lakik az anyukanál.Fizetni akarok de most nincsen mire,csak fékezni szeretném ezt a súlyos zaklatás a rendörség-tól és a volt felességem-ról miert egy szív infarktús kapok.Elöre köszönöm Enrico

 4. Zsuzsa Tóth says:

  Jogi felvilágosítást szeretnék kérni! Férjem első házasságából van egy 18.életévét betöltött fia.ő az édesanyjával él és nappali tagozaton tanul,viszont az édesapjával nem hajlandó tartani a kapcsolatot,évek óta nem látták egymást még csak a közösségi oldalon sem igazolta vissza az édesapját,hogy ismeri.Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben jár e a fiú gyermeknek rokontartás?

 5. andrea says:

  Nagy erdeklodessel olvasom ezeket az irasokat a gyerektartassal kapcsolatban. En nem akarok tanacsot kerni, mert nincs miben, se gyerekem nincs, se kiskoru nem vagyok mar. Csak szeretnem elmondani, hogy nem mindig tortennek a dolgok olyan szepen, mint ahogy a torveny leirja. 18 evvel ezelott amikor leerettsegiztem nem tudtam azonnal egyetemre menni ket okbol: anyukam eletvitele nem jarult hozza a nyugodt gimnaziumi tanulmanyokhoz es a jegyeim nem voltak jok (csak 4). Masik ok az hogy akkor fizetni kellett az egyetemert es egyik szulom se volt erre hajlando. Vegul esti, szakmat ado, kozepiskolaba jartam, mert munkat se kaptam. Egy ev utan sikerult egy buszjegyre valot kernem anyukamtol es kimentem Angliaba nyelvet tanulni es magamat eltartani. Ekkor apukam beperelt es a birosag megitelte neki az utolos evi gyerektartas visszafizeteset (habar ekkor meg az ocsem kiskoru volt es otthon lakott anyuval). Vegul 22 evesen sikerult elkezdenem az egyetemet, ekkor meg munka nelkul es szuloi tamogatas nelkul joforman. Apukam kifizetett egy fel evi tandijat nekem, es lakhattam anyu hazaban. Azonban se apu nem volt hajlando tamogatni, se anyunal nem volt nyugodt legkor ahol tanulhattam volna. Csak egy szakadt nadragom volt, mert az angliai takaritasbol szerzett kis penzemet a konyvekre koltottem. Szerencsere egy ev utan sikerult egy bentlakasos gondozoi allast kapnom es volt igy volt egy szobam es magantanulokat is szereztem, amibol tudtam ennivalot es konyveket venni, igy elkoltozhettem az alkoholista legkorbol.

  Ha egy gyereknek alkoholistak a szulei es azt mondjak hogy ok ugyan nem fognak fizetni semmit, menjen el a gyerek dolgozni (meg akkor is ha munkanelkuliseg van es segelyt nem lehet kapni, mert meg sose volt munkahelyed), akkor mit lehet tenni? Pereljem be a reszeges szuleimet? fokent azutan hogy 19 evesen ott alltam egy arrogans birono elott, aki a papirok bemutatasa lattan se hitte el nekem, hogy tenyleg iskolaba jartam es megitelte – az egyebkent nagyon jol kereso – apamnak egy evi tartasdij visszafizeteset? (Amugy apam a magas fizeteset alkoholra es jatekgepekre koltotte, amikor meghalt csak 600 euronyi penz maradt utana.)

  A magyar allam meg mindig a kokorszakban jar es en orulok neki hogy megedzodtem magyarorszagon es hogy nyugat europaban, egy sokkal igazsagosabb legkorben, kamatoztathatom a tudasomat, amiert kemenyen megdolgoztam.

 6. Beáta says:

  Tisztelt Ügyvédnő,
  mi a helyzet abban az esetben, amikor a gyermek már betölti ugyan a 18. életévét, de még nem végezte el a középiskolát? Nem a rossz tanulmányi eredményei miatt, hanem mert eleve négy évig tartott az óvoda, és öt évig a kéttannyelvű gimnázium (0. évfolyammal). A lányom így 20 éves lesz, mire leérettségizik (most 16). Addig automatikusan jár a gyermektartás, vagy erre tekintettel be kell nyújtanom az erre vonatkozó igényemet?
  Válaszát köszönve, üdvözlettel.

 7. Dr. Illés Blanka says:

  Nehéz megjósolni, mit fog mondani a bíróság, de egy biztos: nagykorú gyermeknél lehet hivatkozni a hitelekre – kiskorúaknál nem. Tehát ha pontosan kimutatjátok, hogy mennyi a bevétel, és mennyi a háztartásotok kiadása, és a számok alapján látszik, hogy a 40.000.-Ft komoly megterhelést jelent – és ennek a 6 éves gyermeketek eltartása látja a kárát – akkor van esély a csökkentésre. De a másik fél anyagi helyzetét is felmérik – ha az ő helyzetük is rossz, akkor viszont nem lesz csökkentés.

  Illés Blanka

 8. jmem@freemail.hu says:

  nem én voltam az arrogáns. megvan a véleményem rólad, de nem írom ide. szerintem a többieknek is, ezért nem írt senki…

 9. kacsatollah@gmail.com says:

  jmem, ilyenkor mi van???? Ha jól emlékszem, nem téged kérdeztelek, a másik pedig, hogy fogalmad nincs róla, miről szól az egész… Az, hogy én miért nem dolgozok, ahhoz semmi közöd (természetesen nem azért, mert nem akarok, de ha így is volna, akkor sem kértem a tanácsodat ezügyben) És, hogy én mit sajnálok valakitől és mit nem, szintén nem a te dolgod! Kértem egy ügyvéd véleményét az előző hozzászólásomban, de nem a tiédet, sem senki másét! Engem sem érdekel mások magánélete, te se ugass bele az enyémbe, ha megkérhetlek. És reagálj nyugodtan arrogánsan, én nem látogatom meg többet ezt az oldalt, az tuti…

 10. jmem@freemail.hu says:

  Kacsatollah: megtámadhatjátok, de a bíró azt fogja mondani, hogy menj el dolgozni. a másik anyuka valószínű dolgozik, mert ő nem engedheti meg magának azt, amit te, hogy otthon ülsz…
  nem kéne a gyereked féltestvérétől sajnálni a pénzt. egy havi bkv. bérlet majdnem 4000 ft, és a s18+ gyerekek igen sokat tudnak enni(nekem is van egy…). szóval…megpróbálhatjátok, de ha előadod, hogy te htb vagy, el lesz utasítva avlószínűleg. más lenne, ha te se élnél kapcsolatban az apával.

 11. kacsatollah@gmail.com says:

  Háááát.., köszönöm szépen a választ!:D

 12. kacsatollah@gmail.com says:

  Üdvözlöm! Szeretném a tanácsát kérni. A férjem első házasságából született egy gyermek, aki 18éves elmúlt és most főiskolára jár. Az exnejnek jól fizető állása és 12éve élettársa van, akinek szintén jól megy a vállalkozása. A külföldön dolgozó férjemmel közösen neveljük 6éves gyermekünket, én háztartásbeli vagyok. Számtalan hitelünk van, (volt) APEHtartozásunk, stb… A bíróság 40ezer ft gyerektartást ítélt meg az exnejnek, amit becsületesen fizetünk, ennyi mégsem elég, folyamatosan fenyegetnek minket ennek emelésével, pedig ezt is alig győzzük és az én gyermekemre közel sem tudunk ennyit fordítani egy hónap alatt… Szeretném megkérdezni, megtámadható-e a tartásdíj összege, természetesen csökkenteni szeretnénk és igaz-e az, hogy ameddig meg nem szakítja a tanulmányait, addig kell nekünk ebben az esetben fizetni? Nagyon köszönöm válaszát előre is! A.

 13. Dr. Illés Blanka says:

  Az apukának a két kiskorú gyermekét kell eltartania első sorban, tehát az a tény, hogy a másik gyermekkel az ő édesanyjának otthon kell maradnia nem kimentési ok. Ettől még ugyan úgy köteles megfizetni a tartásdíjat. Tehát nem kell az okiratot megtámadni, nincs, nem lehet jogi jelentősége. Ha mégis elfogadnák, tessék a jogorvoslati lehetőségeket kihasználni, mert akkor az a döntés helytelen.

 14. Krisztina says:

  Nekem sürgösen jogi segitség kelene!Van egy 15 éves fiam apuka rendszeres visszaesö jelenleg másodszorra van jogerösen a biróságon az ügyünk már eljutottunk a büntetöirodáig.Ügyészség vádat emelt de apuka vitt egy pappirt ami egyszerüen megtámadhatatlan.Apuka másik kapcsolatából született a fiamnak egy féltestvére és orvosi pappirokkal támaszotta alá apuka hogy autista és közösségbe nemmehet.Igy a mostani párkapcsoltában csak ö a keresö fél.Ilyenkor mi a tehendö?Hogy lehet megtámadni az ö alátámasztását.Segitségüket elöre is köszönöm!Maradok tisztelettel


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!