Se Veled

Mettől meddig ér a takaró – avagy a házassági vagyonközösség határai

Jó tudni, mert csak addig nyújtózkodhatsz… Házassági vagyonközösség pedig – bármennyire illogikus – nem a házasság megkötésétől a házasság felbontásáig tart. Tehát ha valaki azt hiszi, hogy az esküvő előtt vett lakás csak az övé, akkor sajnos rossz hírem van: a házasságot megelőzően, de már az életközösség alatt vásárolt lakás fő szabályként közös vagyon. Függetlenül attól, hogy kinek a neve van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba!

Kati jómódú családból érkezett, míg férje, Zsolt nem élvezte szülei anyagi támogatását. Az egyetem utolsó éveiben összeköltöztek egy bérelt lakásba. Zsolt a tanulás mellett már ekkor nagyon jól keresett. Néhány év után Kati szülei vettek egy kis lakást a lányuknak, ahová be is költöztek. Az egyetemi évek után jött az esküvő, de a felhőtlen boldogság – amit a hollywoodi filmek alapján elvár a mai fiatalság – elmaradt.

A felnőtt élet megpróbáltatásait – az első munkahely okozta stresszt, azt hogy a hétköznapok szürkék – már nem tudta megugrani a kapcsolatuk.

Kati adta be a válópert, tovább akart lépni, újra olyan boldog és gondtalan akart lenni, mint az egyetemi évek alatt. Zsolt is tisztában volt vele, hogy a kapcsolat zátonyra futott, de ő meg akarta oldani. Kata a megoldást a válásban látta, mivel szerinte Zsolt volt a hibás mindenért, ezért ha nincs Zsolt, nincs probléma.

Zsolt kétségbeesése elég hamar bosszúvággyá érett – ez azt hiszem minden válásnál egy természetes lelki folyamat. Éveken keresztül ő tartotta el Katit, körbeutazták Európát, étterembe, szórakozni jártak, és a piacgazdaság által megkövetelt státusszimbólumok nagy részét birtokolták. Zsolt igazságérzetét bántotta, hogy az a sok tárgy amiért egyedül ő dolgozott meg, Katié lesz. Így hát előterjesztette viszontkeresetét és kérte a lakás felét.

Kati először azzal védekezett, hogy még nem is voltak házasok, amikor a lakás a tulajdonába került. Azonban a bírói gyakorlat egységes abban, hogy ha a felek élettársi életközösséget követően házasságot kötnek, akkor az életközösség alatt szerzett vagyon a házassági vagyonközösség részévé válik.

 Az ajándékba kapott vagyontárgy viszont vitán felül az adott fél különvagyona. Kati ajándékba kapta a pénzt a szüleitől, abból vette a saját nevére az ingatlant, így ha csak a jogszabályt nézzük, azt mondhatnánk nincs gond. Zsolt persze azonnal vitatta a dolgot, állította, hogy az ő kiemelkedő jövedelméből, főleg az év végi jutalmakból spórolták össze a vételárat.

 Kati helyzete sajnos tipikus. Nem tudta bebizonyítani, hogy a vételárat ajándékba kapta, mert nem született róla ajándékozási szerződés és nem került bejelentésre az illetékhivatalhoz. A szülők sem tudták igazolni, hogy nekik rendelkezésre állt az összeg, mert a ’párna alatt’ spórolták össze, és adták a lányuk kezébe amikor kellett.

Zsolt megnyerte a pert, és Kati szülei kénytelen kelletlen megint a párna alatti széfhez folyamodtak, hogy kifizessék neki az ingatlan értékének 50%-át.

Tanulság: Ha ajándékot kapunk a szüleinktől ne spóroljunk a szerződés elkészítésének költségein, és jelentsük be a NAV-hoz. A jelenlegi szabályok alapján egyébként egyenesági rokonok tekintetében nem kell ajándékozási illetéket fizetni – de ha ez változik, akkor sem fogja elérni a forgalmi érték 50%-át amit egy házassági vagyonjogi perben veszíthet az, aki az ajándékozást nem tudja bebizonyítani.

 

Dr. Illés Blanka

ügyvéd

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Eric finance says:

  Szüksége van a projektekre, befektetésre, személyi kölcsönökre, üzleti kölcsönökre, lakáshitelekre, diákhitelekre, konszolidációs kölcsönökre és kölcsönökre nyújtott kölcsönökre? Akik szeretnének hitelt kapni cégünktől, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot (ericfinancee@gmail.com vagy ericfinancee@outlook.com) és kapja meg a kölcsönt.

 2. Kellie Wilson says:

  Szüksége van valódi hitel üzleti célokra, vagy fizetni az adósság kapcsolatot Mr Kellie Wilson most valódi hitelek e-mailben: Oceanicfinance113@gmail.com

 3. Főnix Dekoráció says:

  Tisztelt Dr. Illés Blanka!

  Szeretném megkérdezni, hogy abban esetben mi a jogi felállás, ha a párom jelentős tartozást halmozott fel eddig (BKV büntetések, Tb járulék elmaradás, stb) és szeretnénk összeházasodni? Erre is vonatkozik a “vagyonközösség”, tehát utána rám is átszáll a tartozás fele? Származik belőle valamilyen hátrányom?

  Köszönettel: Tina

 4. Dr. Illés Blanka says:

  Kedves Ádám!

  Azzal egyet értek, hogy a vagyonközösségük a válással megszűnt, így innentől kezdve valamennyi jogügylet simán a polgári jog szabályai alapján megy. Tehát ha tartozik Önnek, annak a megfizetésére fogja kötelezni a bíróság. Ha Maga megvásárolta tőle a lakást – ha jól értem ez történt – és átvállalta a magasabb hitelt, akkor sajnos az csak a Magáé, ebből nem hiszem, hogy lenne kibúvó. Súlyos értékaránytalanság esetén is csak 1 évig lehet a szerződést megtámadni.

 5. K Ádám says:

  Tisztelt Szerkesztőség! Érdeklődnék Elváltam 2008 ban a feleségemtől..Amiről bírósági határozat van.Vagyon közösséget megszüntető okirat van.2009 Novemberében úgy döntöttünk újra vagyon közösségbe lépünk.Ezért Megállapodásban rögzítettünk mindent. Ennek következménye az lett, hogy visszavásároltam a lakás felét.Plussz kifizettem a banki tartozásait.Személyi hiteleit.Amiről Külön okirat született Tartozást elismerő okirat2010.Januárjában azért, hogy ha elhagy igazolni tudjam azt hogy azok a kölcsönök amiket kifizettem a múltbéli elhalgatott tartozásairból kiegyenlítésre kerüljenek. Azóta a lakás felét visszavettem és hitellel eladtam. A kölcsönt nem fizeti amivel kisegítettem, hogy élhetőbb legyen az élete.Megjegyzem nem laktunk egy lakásban gyakorlatilag,mert két gyereke van.Én két utcával arébb itt találkozgattunk heti több alkalommal.Ahol mamámnak bérlek lakást.2011 ben átadva a lakást a magasabb hitellel és hátrahagyva a tartozást elment, elköltözött.Becsapva érzem magam, hiszen úgy érzem kihasználta azt szeretem és lehet rám számítani.Hiszen a vagyonközösség megszünt.Most, hogy bepereltem visszajött úgy érzem az ügyvédje javaslatára.Még csak ki van türve a tárgyalás,milyen esélyem van? Kérem tisztelettel válaszukat.Üdvözlettel.K Ádám..

 6. Kedves Balázs!

  Igen, amennyiben az neveden lévő ingatlan tekintetében megállapítja a bíróság, hogy az 1/2-ének ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosa a feleséged, akkor ‘megnyeri’ a hiteled 1/2-ét is. De ha tudod igazolni, hogy az ingatlant bár az életközösség alatt, de különvagyoni forrásokból vetted, akkor se az ingatlannak se a hitelnek nem lesz tulajdonosa a feleséged DE az életközösség alatt befizetett hiteltörlesztő részletek 50%-ra igényt tarthat – ami ha régóta fizetitek a hitelt egy kisebb vagyon lesz.

 7. Kedves Évi!

  Azzal, hogy a férjed elköltözött, megszűnt közöttetek a vagyonközösség. Vagyis az elköltözés napján meglévő vagyont osztja ketté fő szabályként a bíróság, ha nem tudtok megállapodni. Jól példázza ezt a bankszámla. Ha az elköltözés napján van rajta 500.000.-Ft, akkor később hiába költ róla a férjed, vagy hiába tünteti el akár az egész összeget, a Neked járó 250.000.-Ft megfizetésére fogja őt kötelezni a bíróság. Tehát az, hogy még nincs bontóper folyamatban, az nincs jogi hatással a vagyonközösségetekre. Sőt egyre több olyan esettel találkozom, ahol magát a házassági köteléket fenntartják a felek, de a vagyonközösséget megszüntetik.

 8. Évi says:

  Meglepett a dolog. Azt szeretném kérdezni, hogy meddig tart a vagyonközösség? Férjem önszántából elköltözött a lakásból, fizet egy megegyezett összeget gyerektartásként és ennyi. El még nem váltunk, sőt be sem adtuk egyenlőre a keresetet. Ilyen esetben anyagilag mit várhatok tőle?

 9. Sz Balázs says:

  Na, ez gáz… ezek szerint minden, amit az esküvő előtt vettem, annak a fele az asszonyé! Pedig mit összerohangáltam az esküvő előtt, hogy meglegyen kötve addig az adásvételi szerződés… nem hiányzott az előkészületekhez az a plusz macera … ezek szerint tök feleslegesen 🙁

  Egyébként ilyenkor a hitelem fele is az övé?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!